úterý 3. dubna 2012

Historie hodinek


Měření času je pravděpodobně také staré jak lidstvo samo. Lidé se vždy snažili vyjádřit a změřit takou věc jako čas.
Mechanizmus hodinek


Hodinky v minulosti prošli velkým vývojem. Vyvinuli se z přenosných hodin, které se prvý krát vyrobili v roce 1510 norimberským hodinářem Petrem Henleinem, který použil namísto závaží pero a zestrojil prvé kapesní hodinky. O 25 let poté je zdokonalil Jaku Zech z Prahy. Jeho výrobky znali daleko za hranicemi vlasti. Tyto hodinky dostali název norimberské vejce, protože byli zestrojené prvý krát v Norimberku.


Těšili se velikému zájmu a služby se využívali ve velkém až do konce 19. Storočí. Vrchol rozvoje dosáhlo hodinářství na přelome 16. a 17. století. Koncem 17. století a začátkem 18. století vznikají první manufaktury. Začátkem 19 století už vznikají specializované továrny určené jenom pro výrobu hodin, hodinek a mistři hodináři začínají ztrácet význam.



Kapesní hodinky
Továrenská výroba byla zavedená hlavně ve Švýcarsku a efektivní dělbou práce dosáhli nejen nižší ceny ale i vysokou přesnost . Švýcarsko se postupné stávalo hodinářskou velmocí, jeho výrobky zaplavovali celý svět a byli symbolem spolehlivosti. Mezičasem se hodinářskou velmocí stalo i USA a Rusko, které v roce 1974 vyrobilo až neuvěřitelných 51 miliónu kusů hodinek, z čeho část dostali právě zahraniční trhy. Masová produkce se rozběhla i v Japonsku ale i Německu.


Norimberské vejce ustavičně podléhalo změnám, stále se zdokonalovalo. Tvar zůstal sice nezměněn , no jejich součástky byli stále důmyslnější, funkčnější, přesnější. A menší na tolik, že jich napokon mohli lidé vtestnat do miniaturního prostoru a tak vznikli první náramkové hodinky. To bylo v roce 1919. Začala se éra malých hodinek. Nalezli si své místo ne jenom na ruce, ale taky u prstů a nebo krku. Hodinky se v tom čase ne jenom zmenšovali ale taky stále zdokonalovali. Začali se vyrábět hodinky odolné vůči vodě, odolné vůči vnějším otřesům ale taky se začalo hledět na to jak vypadají a vďek tomu došlo ke galvanizaci, která umožňuje dát součástkám zlatý, stříbrný anebo niklový povlak. Novinkou sou hodinky z nerezové oceli.


1 komentář:

  1. Ty pravopisné chyby jsou chybou na kráse zajímavému článku.

    OdpovědětVymazat