pátek 27. dubna 2012

Věžové hodiny


Věž s hodinami jsou speciálně vybudovaná s jednou stranou hodin nebo s více stranami hodín. Věžové hodiny mohou stát samostatně, nebo mohou být součásti kostela nebo jiné velké budovy. Mechanizmus ve vnitřku věže je známy jako věžový mechanizmus na pohon více hodin najednou. Často jsou tyto hodiny budované ve spojení ze zvony, které každou hodinou ohlašují zvoněním. Také se může stát, že tyhle hodiny jsou doprovázeny zvonkohrou a nebo muzikou.
Některé věžové hodiny jsou světovo známe atrakce. Pět nejznámějších věžových hodin je:


  1. Big Ben v Londýne
  2. Věž Rajabai v Bombaji
  3. Spasskaya Tower v Moskve
  4.  Torre dell'Orologio na náměstí svatého Marka v Benátkach
  5. Zytglogge clock tower v Berne v starém městě 
Najvětší hodiny na světe sou v Saudské Arábii a jedná se o hodiny známe pod názvem  The Royal Mecca Clock Tower.


Přestože věžové hodiny jsou dnes hlavně obdivované pro jejich estetiku, v minulosti sloužili pro důležitý úkol. Do polovice dvacáteho století většina lidí neměla hodinky a dokonce i do 18 století byli domácí hodiny raritou. První věžové hodiny neměli strany s více ciferníkama ale byli to pouhé hodiny za účelem zvoláni obyvatelstva pomocí zvonů. Proto byli tyto hodiny umisťované ve vysokých věžích aby zvuk zvonění byli slyšet co nejdále. Také byli hodiny umisťované pro totéž v centru města. Postupem času jako se stávali věžové hodiny běžnějšími tak si konstruktéři uvědomili, že pro lidi by bylo dobré vědět i přesný čas.


Věžové hodiny se datují až do starověku. První takéto hodiny byli Tower of the Winds (Věterná věž) v Aténach až s osmi slunečními hodinami..
.


Žádné komentáře:

Okomentovat