neděle 22. dubna 2012

Svíčkové hodiny

Není známo kde a kdy byli prvý krát použité svíčkové hodiny(ohnivé hodiny), přes to jejich první zmínky pochází z Čínské básně, napsané v roku 520. Podle té básně, tyhle svíčkové hodiny byli určené pro určení času skrz noc. Podobné svíčkové hodiny byli používané v Japonsku na začátku 10 století.


Svíčkové hodiny byli přisuzované a zmiňované při jméně krále Alfreda Velkého. Hodiny sestávaly z šesti svíček, které byly vyrobené z vosku co vážil jako 72 centů. Každá byla dlouhá až 30 cm, se stejnou tloušťkou a byly značené každého dva a půl centimetru značkou. Tyto svíčky hořeli čtyři hodiny a každá značka představovala 20 minutový časový úsek. Jakmile byly rozsvícené byly  tyto svíčky umístěné do skleněných nádob aby zabránili vyhasnutí plamene.


Nejdůmyslnější  svíčkové hodiny, které byly upravené Al-Jazarim, byly využívané až v roce 1206. Jedny z jeho svíčkových hodin obsahovali i zobrazovač času, a poprvé byl při hodinách využitý zrychlující mechanizmus, který se využívá dodnes v moderních časech.



3 komentáře: